Pliš z Jurijem Zrnecem in Muratom v SiTi teatru
10. februar, 2014
Predstavljamo vam video Nine Pušlar za singel Poljub na klopci
12. februar, 2014

Odšel je popotnik s prašnih kolovozov *

“Karkoli si storil v nasmehu nekega dneva, si prinesel s seboj …”

Obstajajo ljudje, umetniki, za katere se neracionalno zdi, da bodo večno med nami. Ko se izkaže, da to ni res, kar se slej ko prej (žal) vedno zgodi, ko odidejo, nas udari realnost. In misel, da takrat velja le, kaj si naredil s svojim življenjem, koga si osrečil, kaj puščaš za sabo. 
 
Tomaž Pengov je za seboj pustil ogromno. Med mnogimi ljubitelji slovenski glasbe velja za največjega domačega kantavtorja. Ustvaril je prvo neodvisno ploščo na območju nekdanje skupne domovine, Odpotovanja. Ko se človek potopi v “nasmeh nekega dneva”, se zboji, da je najlepša glasba dejansko ŽE bila napisana. Plošča je še danes neverjetno sveža, aktualna in navdihuje številne mlajše ustvarjalce, čeravno je Pengov mnenje o predelavah njegove lirike največkrat (modro) zadržal zase. V vrsti intervjujev je povedal, da je bila večina Odpotovanj posneta v kopalnici njegovih staršev – zaradi odličnega odmeva. Da so bili iskrenost, strast in hrepenenje tisti, ki so mu narekovali, naj posname ploščo, je večkrat dejal. Čustva, ki jih mnogim današnjim “glasbenikom” resno primanjkuje. Čustva, ki jih je vnesel ne zgolj v Nasmeh nekega dneva, pač pa tudi v Danajo, Nerodno pesem, Stare klovne, Cesto, Rodovnik vina, v Ladje prostora. Če jih omenimo le nekaj. Da takoj, ko začne igrati, že začuti melodijo, je nekoč izjavil in obratno – da ob ustvarjenih stihih že sliši spremljevalno melodijo. Rojen lirik. Romantična duša. Tankočutni trubadur. Ustvarjalec, za katerega so in vedno bodo govorile rime, ki jih je napisal, glasba, ki jo je posnel in ne obrobna navlaka, ki danes prepogosto preveva novice.
 
Pengov se ni obremenjeval z drugimi ustvarjalci, vsaj iz njegovih odgovorov ob pojavljanju v medijih tega ni čutiti. Hodil je po svoji poti; ustvarjal, snemal, veliko potoval. In se še raje vračal. Mediji so ga ničkolikokrat imenovali slovenski Bob Dylan, le-tega je v začetku svoje kariere precej preigraval, tudi poslovenil precej njegovih skladb. Imenovali so ga tudi slovenski Leonard Cohen. Na spletni strani, posvečeni Pengovu, je moč prebrati, da sta tako Dylan kot Cohen izdala tudi slabe plošče. Tomaž Pengov jih ni! 
 
“Nekdo te vpraša, kam hočeš, ti skriješ utrujene noge in poveš, da si bil tam.”
 
* za popotnika s prašnih kolovozov, ki se izogiba asfaltnih avtocest do prestolnic, je Tomaža Pengova označil njegov prijatelj, pesnik Milan Dekleva