foto: Jaka Vinsek
Anja Bukovec na novoletnem koncertu z Borisom Cavazzo
3. december, 2013
Foto: Alan Orlic Belšak
Siddharta in Simfonični orkester RTV Slovenija v singlu Eboran
3. december, 2013

Pestro dogajanje na Festivalu Stična se nadaljuje

Foto: Tina Rus

Foto: Tina Rus

22. novembra so se na široko odprla vsa vrata, ki vodijo do 14. festivala Stična. Festival glasbe, gledališča in likovne umetnosti, ki ga organizira Kulturno društvo Stična, se je začel razvijati poleti 2000, da bi popestrili dogajanje v Stični in občini Ivančna Gorica, dvignili kulturno ozaveščenost, izobraževali, podprli domača in tuja amaterska društva ter posameznike.

Za nami je že drugi sklop Festivala Stična. V četrtek smo odkrivali skrite kotičke dežele na stičišču evropskega in azijskega sveta na potopisnem predavanju Slavka Marina – Turčija skozi oči motorista.
 
Težko smo pričakovali petek in nastop hrvaške skupine Jinx. Na oder bara Jama so stopili s priljubljeno Da smo se voljeli manje, v dveh urah  pa so prikazali presek dosedanje kariere ter zaigrali še druge njihove največje uspešnice, kot so Na čemu si ti, Smijem se, Strijele na horizontu, Tamo gdje je sve po mom, Ljeto, Na zapadu in mnoge druge. Z izvrstnim petjem in izdelanim nastopom so glasbi dodali malo nostalgičnega pridiha in z odra med poslušalce razdajali njihovo pozitivno energijo.
 
Zagnani mladi igralci iz gledališke skupine Drzne in lepi so z režiserjem Dejanom Spasićem ustvarili avtorsko gledališko predstavo Adolescenca, ki je premiero doživela v soboto. Obdobje, ko se otrok spreminja v odraslo osebo, spremljajo različna vprašanja in problemi. Kakšen je njihov pogled na svet? Je biti mlad lepo ali težko? Kako najti motivacijo? Katera pravila upoštevati? V kaj verjeti? Kako se vključiti v družbo in ostati zvest samemu sebi? Ogledali smo si odlično predstavo, ki ne dovoli pasivnega sedenja in strmenja, temveč vsakega prisili k razmišljanju.
 
Nedeljsko popoldne je bilo spet rezervirano za najmlajše. Muzikal gledališča Unikat, Od kod si, kruhek, dokazuje, da je lahko učenje in spoznavanje prijetno in zabavno. Pri zgodbi o nastanku kruha, sodeljujejo tudi otroci, ki se potem veselijo srečnega konca.
 
Vikend smo zaključili s še enim potopisnim večerom. Skozi pripovedovanje Štefana Reharja nas je s prečudovito naravo, zanimivimi avtohtonimi živalskimi vrstami in gurmanskimi užitki navdušila Tasmanija.
 
Dogodkov Festivala Stična pa se lahko udeležite še ta vikend. Andreja Rustja bo v četrtek predstavila preprosto življenje Amišev, ki zavračajo novosti sodobnega sveta. V petek iz Bosne in Hercegovine prihaja Teater Fedra s predstavo Igre v pjesku. S temami, ki so lahko neresne in nedolžne in hkrati resne ter pokvarjene, pa nagovarja predvsem mlade.
 
Vrhunska pevka Manca Izmajlova s svojimi gosti MePZ Zborallica želi v soboto, na Ta veseli dan kulture, v sklopu turneje 100 srčnih koncertov, s kakovostno glasbo, polno ljubezni do Slovenije in slovanske kulture, napolniti vaša srca. Čisto za konec letošnjega festivala vas v baru Jama z unikatno glasbo, zmesjo skaja, swinga, rockabillya, modernega jazza, kubanskih ritmov ter brazilske glasbe, pod vplivom punk-rocka, pričakuje Red Five Point Star – trboveljska skupina, ki je stala tudi že na velikih odrih z velikimi imeni svetovne glasbene scene.