Foto: Iztok Kurnik
A la fetish podarja Mysteros
6. marec, 2013
Tomcat z albumom Bits N’ Pieces
6. marec, 2013

Polet od Hollywooda do Črnomlja s KUD Dobréč

Tamburaški orkester Dobréč, ki šteje 24 članov od leta 1993 strokovno vodi Anton Grahek. Njihov repertoar obsega več kot 250 skladb vseh zvrsti-vse od belokranjskih ljudskih in slovenskih narodnih pa do slovenske ter tuje zabavne glasbe in nazadnje tudi klasične. Vse skupaj druži velika ljubezen do glasbe, odlikuje pa jih velika vztrajnost, čista melodičnost, edinstven zvok in hramonije ter odlična dinamika.

Svojo odličnost ves čas dokazujejo na raznih državnih tekmovanjih ter srčanjih tamburašev in mandolistov Slovenije. V vseh letih so bili sedemkrat zapored razglašeni za najboljši tamburaški orkester v Sloveniji. Med drugim so se leta 2010 udeležili tudi mednarodnega tamburaškega tekmovanja v Osijeku na Hrvaškem, kjer so v kategoriji odraslih tamburaških orkestrov med 30. orkestri iz Avstrije, Hrvaške, Srbije in Slovenije dosegli odlično 2. mesto. Leta 2006 so prejeli tudi Župančičevo plaketo, ki je najvišje priznanje v občini Črnomelj za delovanje na kulturnem področju. Tamburaški orkester Dobréč je za RTV Ljubljana posnel oddajo, ki je bila namenjena evropskim radijskim hišam, še posebej pa so ponosni na uspešno izveden koncert z vokalno skupino LAN v Cankarjevem domu leta 2006, kamor so se ponovno vrnili aprila 2011, ko so igrali na zaključni prireditvi Svetovnega vrha knjige. Posneli so 3 zgoščenke: Bela krajina le tebi s pevcem Janezom Doltarjem ter 2 samostojni: Dobréč in Marko skače.

V soboto, 2. marca so v Črnomlju pripravili nepozaben polet od Črnomlja do Hollywooda. Pod taktirko glavne stevardese Helene Vidic so se potikali po divjem zahodu skupaj z znamenitimi sedmimi revolveraši iz filma The Magnificent Seven, nato so se skozi skladbo And then I kissed him prepustili romantični ljubezenski zgodbi iz filma Pearl Harbor, na mehiški obali pa so spili Tequilo. Let so nadaljevali proti Italiji, kjer jih je zaustavil mafijski Boter, nadaljevali pa so v znamenju nepozabnih melodij dveh najuspešenjših svetovnih glasbenih skupin Abbe in Queenov. Nežne melodije tamburic so spremljale pot vse do slovenske obale, kjer so potniki lahko prisluhnili Poletju v školjki. Pred pristankom na domačih tleh so se ustavili še v Ljubljani, ukradli Bicikel in se podili za Ljubljančankami ter jih spraševali, kam so namenjene. Po dvournem letu so uspešno pristali v domačem Črnomlju, kjer so poskrbeli za razvajanje duše potnikov z domačo ljudsko Pastirče mlado. Posadki so se med letom pridružili tudi posebni potniki, ki so s svojim petjem popestrili glasbeni večer. Le ti so bili: Darko Vidic, član Slovenskega okteta, Marko Ferenčak ter članici Ženske vokalne skupine Lipa iz Litije-Irma Hostnik in Hana Hribar. Za polnost melodij je skrbela pianistka Tina Logar, za precizen ritem pa bobnar skupine Artenigma-Domen Malis.

Tamburaši pravijo, da radi nastopajo povsod, kjer jih želijo poslušati. Nastopajo na prireditvah po Sloveniji-na osrednjih belokranjskih prireditvah ter ob državnih in kulturnih praznikih. Udeležujejo se številnih mednarodnih festivalov, nastopili pa so že že v šestih državah: Italiji, Hrvaški, Bosni in Hercegovini, Češki, Slovaški, Makedoniji. S svojimi izjemnimi dosežki se upravičeno vsako leto znova uvrstijo v slovenski vrh na svojem področju. Njihovi dosežki so rezultat velikega truda in odrekanja ter dejstva, da je ljubezen do glasbe del njihovega življenja. Le ta jim vliva voljo in moč, da ostajajo na glasbeni poti ter vsakodnevno nizajo nove uspehe.


Se želiš pridružiti Zarolaj.si skupnosti?

Člani skupnosti lahko sodeluješ v nagradnih igrah,
organiziranih večkrat na mesec, v katerih lahko osvojiš majice,
albume, vstopnice in ostale glasbene cukrčke.
Pa še na tekočem boš z vsemi glasbenimi novicami.