Rok Lunaček predstavlja Uteho šoferjev in nočnih izmen
21. marec, 2018
Zarolanih 10: Lea Likar
21. marec, 2018

Pred nami že 19. Orto fest

Od 29. marca do 28. aprila letos bo potekal že 19. festival Orto Fest, ki je v svoji zgodovini gostil že več kot 500 glasbenih skupin in izvajalcev. Kot tak je edinstven slovenski klubski festival, ki ponuja v svojem programu številne domače in tuje, tudi vrhunske glasbene skupine, žanrsko predvsem obarvane v rockovske barve vseh odtenkov, daje pa prostor tudi drugim glasbenim zvrstem s poudarkom na kvaliteti in izvirnosti določenega trenutka.

Na tiskovni konferenci, ki je potekala minuli konec tedna, so v Orto Baru predstavili letošnji program en od organizatorjev festivala Andrej Ciuha, nato Črt Batagelj, del dvojca Dirty Skunks, ki bo tudi letos pripeljal nekaj skupin na oder Orto bara, znani “eurosongovec” Omar Naber, ki je v Orto baru nastopil že kar okoli 15-krat in pa predstavnik mlade slovenske punk scene Janko Roselj iz skupine Zgrešeni primeri, ki si do oder festivala delila 5. aprila z Zablujeno generacijo.

Andrej Ciuha je že takoj poudaril, da je festival letos še posebej zanimiv, saj bo na njem nastopilo kar nekaj velikih imen, kot so Jinx, Laibach, Hamo & Tribute 2 Love, The Toasters in mnogi drugi, oder pa je že 19 let na voljo tudi mlajšim in neuveljavljenim skupinam iz Slovenije in širše. “Gre za povsem neodvisen festival že vseh 19 let in ne zato, ker bi si mi to želeli, ampak ker preprosto ne dobimo sredstev. A se vsako leto trudimo narediti boljši festival. Menim, da nam je letos to zelo uspelo.” Poudaril je tudi, da bo na festivalu poseben nastop imela skupina Laibach, saj bo po zelo dolgem času nastopila v klubu, gre pa za koncert, na katerem boste lahko slišali njihove številne pesmi iz 80-ih let.

“Tudi to je gotovo razlog, da vstopnice že kupujejo njihovi fani iz cele Evrope, poleg domačih fanov, kar nas tudi še posebej veseli. In želja tujih fanov je tudi, da jih vidijo enkrat v tako intimnem okolju domačega terena, iz katerega izvirajo.” Ciuha je še poudaril, da so od letos vstopnice poleg spletne strani www.ortobar.com in na šanku kluba, na voljo tudi v poslovalnicah Petrola, v kioskih in drugod v sklopu prodaje preko sistema MojeKarte (www.mojekarte.si). Obenem se je zahvalil tudi vsem sodelujočim prejšnja leta, kot tudi letošnjim in medijem, ki skrbijo za medijsko pokritost tega edinstvenega, kar cel mesec trajajočega mednarodnega klubskega festivala.

Črt Batagelj, del dvojca Dirty Skunks, se je na hitro ozrl na letošnje nastopajoče, ki jih bodo v okviru svojega koncertnega delovanja predstavili na Orto Festu 2019: Insomnium (FIN), Tribulation (SVE), Gutalax (CZ) in Deez Nuts (Aut), Spasm (CZ) in Glista (SLO). Poudaril je tudi, da z Orto Festom sodeluje že dolga leta in da je to obojestransko plodno. Omar, ki ga poznamo zelo dobro tudi z Eurosonga, je izjemno toplo in pristno pohvalil Orto Fest, na katerem je doslej nastopal dvakrat, na odru kluba pa že kar okoli 15-krat. Letos bo njegov koncert zaključni nastop Orto Festa 28. aprila. Janko Roselj iz zasedbe Zgrešeni primeri se je ozrl na dejstvo, da je festival izjmeno pomemben za mlade skupine, saj pogosto nimajo kje nastopati in da je vesel za priložnost, ki jim jo festival ponuja. Seveda so na koncu vsi skupaj pozvali na koncerte, ki se bodo odvijali v sklopu letošnjega Orto Festa, že 19. po vrsti!

Letos bo na Orto Festu nastopilo kar 21 domačih in 7 tujih glasbenih skupin in izvajalcev in je žanrsko tudi letos izjemno barvit. Med drugimi boste na njem lahko videli skupine in izvajalce: Hamo & Tribute 2 Love (SLO),  Laibach (SLO), Jinx (HR), Gutalax (CZ), Slon in Sadež (SLO), Klemen Klemen (SLO), Adi Smolar (SLO), Panda (SLO), Zmelkoow (SLO), The Toasters (ZDA),  Flirrt (SLO), Zlatko in Optimisti (SLO) in za zaključek festivala še Omar Naber & Band (SLO), pravočasno pa vas bomo še obvestili o koncertu presenečenja.

Poleg že prej naštetih skupin bodo na Orto Festu nastopili še: Insomnium (FIN), Tribulation (SWE), Stray Train (SLO), Zablujena  Generacija , Zgrešeni Primeri (SLO), Dropped-D (SLO), Gašper Šantl & Zala Kralj (SLO), Deez Nuts (AU), Spasm (CZ),Glista (SLO), General Musashi  (SLO), San Di Ego Band (SLO) in Blue Town’s  Radio (SLO).

Orto Fest je že 19. let namenjen vsem generacijam ljubiteljev kvalitetne glasbe, tudi tiste, ki pogosto nima prostora v medijih. Orto Fest se lahko pohvali s tem, da so na njem nastopili številni najpomembnejši domači izvajalci, kot tudi mnogi mladi in še neuveljavljeni, kar je za razvoj glasbene scene pri nas izjemno pomembno. Na njem ste doslej lahko videli tudi številna tuja imena, kot so Dirty Three, Clawfinger, Nashwille Pusy, At the drive in, Joe Cape, Agnostic Front, Cult of Luna, Antinowhere League, Theraphy, Toasters, Dead Moon, Fishbone, Hate Breed, Strung Out, Kill your Idols, Majke, Hladno Pivo, Urban&4, Rambo Amadeus, Dubioza Kolektiv, Psihomodo Pop, Massimo Savić, Jinx, Bambi Molesters & Chris Eckman in številna druga. Če seštejemo obisk – v 19 letih je Orto Fest obiskalo že več kot 76.000 ljudi, kar je za klubske razmere slovenskega formata izjemno lepa številka.

Orto Fest pa je specifičen tudi po temu, da poteka skoraj nepretrgoma mesec dni. Gre za povsem neodvisen festival, ki brez vseh subvencij in drugih finančnih pomoči nastaja pod okriljem Orto bara, kot tudi nekaterih zunanjih akterjev v smislu organizacije določenih koncertov v sklopu festivala. Da je festival kot tak velikega pomena tako za ljubljansko, kot tudi slovensko klubsko/glasbeno sceno, pričajo tudi letošnji nastopajoči.

Vsi koncerti se bodo pričeli ob 22. uri, izjema so koncerti, kjer bo nastopilo več skupin. Dodatne informacije o nastopajočih, ceni vstopnic in predprodaji za posamezne koncerte lahko preverite na uradni spletni strani: www.orto-bar.com.