Foto: Boštjan Tacol
Alma z novim videospotom za skladbo Do nagega
20. maj, 2015
Banditi predstavljajo nov singel Shout
21. maj, 2015

Pred vrati je že 20. mednarodni festival Jazz Cerkno

Ja, res je, že dvajset let je minilo, odkar so v teh krajih prvič začele odmevati jazzovske viže. Ob jazzovskih glasbenikih pa so se organizatorji prizadevali vabiti tudi tiste, ki so jazz združevali z drugimi zvrstmi – od ostrega rocka do žmohtnih tradicionalnih godb –, ki so z jazzom eksperimentirali in nasploh veselo improvizirali. 

V Cerknem jazz razumejo kot izjemno široko in odprto formo, ki je ravno zaradi tega lahko hkrati lokalna in globalna. Spoj lokalnega in globalnega je tudi ena glavnih zagonskih sil našega festivala, saj ga ob umetnikih z vseh koncev planeta sooblikujejo in podpirajo Cerkljani in drugi domačini, ki so festival že zdavnaj vzeli za svojega.
 
V preteklih devetnajstih letih so v Cerknem slišali vrsto domačih in tujih imenitnih glasbenikov, ki so vsak po svoje predstavljali aktualni trenutek slovenskega in svetovnega jazza. In letos ne bo nič drugače, le da so ob obletnici pripravili nekaj poslastic in posebnosti. Tako bodo prvič v Cerknem gostili slovitega kitarista Marca Ribota, ki prihaja s svojim bendom Ceramic Dog. Ribot je eden najbolj samosvojih kitaristov, ki ima ob lastnih zasedbah za sabo vrsto odmevnih sodelovanj, od Toma Waitsa prek Elvisa Costella do Henryja Grimesa in Johna Zorna. Z lahkoto združuje zvrsti in težko bi našli boljši dokaz za to od benda Marc Ribot’s Ceramic Dog in njegovega rezkega alternativnega rocka s prvinami punka, jazza, eksperimenta in še česa.
 
Ribotov bend bo sklenil petkov dan festivala, ko bomo na Starem placu lahko slišali še eno posebnost, in sicer slovensko-italijanski Cerkno Jubileum Orchestra, velik orkester, ki ga vodi Zlatko Kaučič. V bistvu gre za njegov priznani Orkester brez meja / Senza confini, ki ga je posebej za festivalsko obletnico preimenoval, vanj povabil nekaj novih glasbenikov, za sam koncertni spored pa je tudi pripravil presenečenje ali dve. Petkov dan bo zaokrožil energični kanadsko-britanski trio Carrier / Edwards / Lambert.
 
Uvodni, četrtkov dan bo uvedel slovenski Big band GveriLLaz z jazzovskimi predelavami komadov legendarnega Franka Zappe. Nadaljevanje bo v znamenju trobentača Igora Matkovića in kar treh pianistov. Z Matkovićem bo v njegovem slovensko-poljskem-srbskem kvartetu Long Distance Journey, ki bo v Cerknem premierno predstavil nove skladbe, igral poljski pianist Marcin Wasilewski (sicer dolgoletni sodelavec Tomasza Stańka), nato pa bosta prvič na festivalskem odru dva klavirja! Nanju bosta igrala legendi improvizacije Alexander von Schlippenbach in Aki Takase.
 
Sklepni sobotni dan bo, kot je navada, ob dogajanju na glavnem odru, ponudil še popoldanski koncert v Glasbeni šoli. Tokrat bo nastopil legendarni japonski freejazzovski pihalec Akira Sakata, kar bo njegov premierni nastop v Sloveniji. Sakata bo nastopil tudi zvečer na glavnem odru v furioznem svobodnjaškem japonsko-švedskem-norveškem triu Sakata / Berthling / Nilssen-Love. Isti večer bomo prisluhnili še enem triu, Agnel / Edwards / Noble; ta francosko-britanska druščina improvizacijo pelje v bolj abstraktne vode. Člani so pianistka Sophie Agnel, bobnar Steve Noble in kontrabasist John Edwards (ki bo dan prej nastopil v triu kanadskega saksofonista Françoisa Carrierja).
 
Zaključek obletniškega festivala bo, kot se spodobi, nadvse bombastičen. Slišali bomo stare znance, nizozemske nabrite avant-rockerje The Ex, ki tokrat prihajajo v družbi dveh izvrstnih gostov. Kena Vandermarka ni treba posebej predstavljati, saj so ga večkrat gostili, nazadnje lani z DKV Triom, ki so posnetek iz Cerknega nedavno objavili na albumu Sound In Motion In Sound (gre za komplet petih cedejk z ravno tolikimi koncertnimi zapisi)! Drugi gost The Ex bo trobentač Nate Wooley, ki velja za enega najprodornejših jazzerjev v zadnjih letih.
 
Med 21. in 23. majem vas torej v Cerknem čaka pravcata jazzovska poslastica s kopico domačih in tujih glasbenikov. Obiskovalcem kot vedno nudijo ugodne jazz pakete v Hotelu Cerkno. Glasbeno dogajanje na jubilejnem festivalu bodo popestrili s pouličnimi nastopi Kar Češ Brass Banda in Pihalnega orkestra Cerkno. Ti nastopi sodijo v bogat spremljevalni program, ki je ob obletnici še posebej slikovit. Posebej gre izpostaviti dokumentarno razstavo Dvajset in nekaj let jazza – in še česa – v Cerknem (pripravlja jo Miha Zadnikar s številnimi sodelavci), tukaj bo tudi tradicionalna glasbena delavnica za otroke, tokrat z naslovom Zvočni safari – Cerkno 2015 (ob rednih mentorjih Boštjanu Gombaču in Blažu Celarcu jo bo vodil še Boštjan Perovšek), revija Nova Muska bo pripravila okroglo mizo Kaj dela kreativni glasbenik?, ki jo bo moderiral Ičo Vidmar, šopek spremljevalnih dogodkov pa bodo zaokrožili z dvema stalnicama festivala: delavnico glasbene fotografije Jazzy-ga! (Žiga Koritnik) in delavnico Divja hrana (Dario Cortese). Našpičite ušesa in se uidmo na Starem placu!