Pridruži se Janovi v skladbi Nova generacija
16. maj, 2014
Foto: Tibor Golob
Kim B v videu za skladbo Stuck in the middle
19. maj, 2014

Preplet besed Borisa Pahorja in glasbe Gala in Severe Gjurin

Boris Pahor, Severa in Gal Gjurin so se srečali 4. septembra 2009. Boris Pahor je bil avtor v fokusu mednarodnega literarnega festivala Vilenca, na literarnem večeru, ki so ga pripravili na Ljubljanskem gradu, je Igor Samobor prebiral odlomke iz Pahorjevega romana Spopad s pomladjo, z glasbo pa sta mu odgovarjala Gal in Severa Gjurin. 

Tistega večera se je zgodilo nekaj magičnega – moč dialoga med njegovo besedo in njuno glasbo je rodila medsebojno naklonjenost in spoštovanje. Pahorja se je njun nastop dotaknil: “Bilo je doživetje umetniške polnosti v delikatni zbranosti. Tisto petje in tisto klavirsko spremljavo bi rad imel, da bi jo še poslušal,” je zapisal v svoj dnevnik, objavljen v Knjigi o Radi, ki je pri založbi Mladinska knjiga izšla leta 2012. V dneh ob izidu sta brat in sestra začutila željo, da bi mu posvetila koncert. Leta so tekla, telefoni med Ljubljano in Trstom vsake toliko zabrneli in naposled so skupaj našli koncept, prostor in dan. Dobrodelni večer bo v Kosovelovem domu v Sežani 22. maja ob 20. uri, naslovili pa so ga Spomladnice.
 
Beseda si bo podala roko z glasbo za dober namen: izkupiček od prodanih vstopnic bo s prijazno pomočjo Društva Jaka Štoka, ki sicer skrbi za pisateljevo knjižnico, namenjen pomoči potrebnim na Proseku oziroma v Občini Trst, katere zaslužni meščan je od lanskega avgusta. O pisateljevem odnosu do glasbe vemo malo, prav tako o knjigah, ki jih imata rada Severa in Gal, zelo malo pa tudi vemo o njihovem usodnem srečanju. O vsem tem se bosta s tremi osrednjimi gibalci večera pogovarjali Poljanka Dolhar, novinarka Primorskega dnevnika iz Trsta in Neva Zajc, urednica in novinarka Radia Koper, obe dobri poznavalki literarnega ustvarjanja in življenjske drže Borisa Pahorja. Pogovor bo objemala glasba, ki jo ustvarjata Gal in Severa.