Nuša Derenda blestela v Cankarjevem domu
20. marec, 2018
Alya v singlu Dobro jutro življenje
21. marec, 2018

Prismojeni profesorji bluesa prihajajo v Cankarjev dom

Foto: Miha Benedičič

Ljubljanska štiričlanska zasedba Prismojeni profesorji bluesa je tekom let svojega glasbenega ustvarjanja prismodila že marsikaj. Profesorsko in z ravno pravšnjo mero bluzenja. Bluesu so pravzaprav kmalu dodali še rockovsko – psihedelične note, funkovski groove, country melodiko in še marsikateri drugi glasbeni zavoj oziroma sintezo s tem ali onem (rocku) sorodnem žanru, obenem pa publiko jasno in glasno opozorili, da so tako oni, kot njihova glasba, neopredeljivi in nepredvidljivi.

“Prismojenci” vsekakor že dolgo ne potrebujejo pompoznih najav in raznoraznih v superlative zavitih trditev, da bi vzbudili zanimanje. Ne da si to ne bi zaslužili, nasprotno, vendar njihovo glasbeno udejstvovanje dovolj zgovorno priča o njihovem uspehu in pečatu, ki so ga v svojem dosedanjem, desetletnem glasbenem ustvarjanju pustili v slovenski glasbeni krajini. Svoj PPB were here pa so v letu 2016 pustili tudi na uspešnem tromesečnem gostovanju v ZDA in več koncertih po Evropi.

Štirje jezdeci glasbene apokalipse so skozi svojo desetletno glasbeno popotovanje premagovali razne bogove glasbenega Olimpa, z nekaterimi pa celo sodelovali; bili boj z marsikaterimi pošastmi glasbenega posla; prelisičili marketinške kiklope; inspiracije črpali pri nimfah, ki so jim prekrižale pot; predvsem pa svojo glasbeno pripoved zajeli v svojevrstno epsko razsežnost.

24. marca 2018 pa bodo svojo »blues« odisejado okronali še z velikim koncertom v Cankarjevem domu, kjer bodo predstavili tudi svoj drugi studijski album Wacky Blues Professors, ki je 28. 2. 2018 izšel v samozaložbi Zavod Orbita in s katerim štiriglava zasedba svojim že poprejšnjim multi-glasbenim izrazom dodaja še ovinke v nove, mogoče celo nepričakovane glasbene smeri in križišča le-teh, po katerih vozi z enakim občutkom in uigranostjo kot po že pred tem prevoženih glasbenih stezah in cestah.

Na praznovanju desetletnega slavja na odru pa se jim bodo pridružili tudi Domen Gracej na trobenti; Grega Smola Crnkovič na kitari; Jasna Kmetec in Lovro Ravbar na saksofonu; Andrej Tomazin na kongo bobnih; Andraž Mazi na pedal steel kitari ter Aleš Uhan na klaviaturah.