Neisha
mp3: Novi singel: NEISHA – PRIDEJO ČASI
11. januar, 2011
Flirrt_foto_Savant
mp3: Novi singel: FLIRRT – HORIZONT
11. januar, 2011

recenzija: ALENKA GODEC – SO NAJLEPŠE PESMI ŽE NAPISANE II

ALENKA_GODEC_Najlepe_pesmi_II_NASLOVNICA
ALENKA_GODEC_Najlepe_pesmi_II_NASLOVNICA
Ni preteklo veliko vode, še manj je bilo izdanih plošč, ki bi bile omembe vredne, a že je tukaj pred mano nov CD Alenke Godec. Od prvega se razlikuje po novih pesmih in s številko 2. Verjetno se druga verzija ne bo tako uspešno prodala kot prva, a kljub temu se od plošče lahko pričakuje veliko.

zarolajsi-priporoca_1Kot prvo so aranžmaji priredb, ki so našli prostor na plošči, zelo dovršeni, precej bolj kot na prejšnji in tudi občutek, ki ga poslušalec dobi skozi pesmi, je dober – zadovoljiv. Gre za izdelek, brez slehernega preziranja. Predvsem je omembe vredna priredba pesmi Zdaj ko si sama, skupine Avtomobili. Tukaj se sliši in opazi čist vokal Alenke, ter izpiljen čut pridobljen z leti. Tudi na ostalih pesmih je občutno manj improvizacije, ki si jo je večkrat privoščila na prvi plošči. Kar je pozitivno, saj pri priredbah ni namen delati preveč po “svoje”, temveč ohraniti vse prvine originala in ga po možnosti še olepšati. Nikakor ne smem mimo ostalih pesmi. Vsaka po svoje pusti svoj pečat in izpostavi bistvo pesmi. Take so: Ne pozabi na stare čase, Zaljubljena, Edina Luč, Igra se igra. Najavna Življenje je lepo, je ponarodela dokaj hitro in je nekakšen odraz prejšnje pesmi Vsak je sam, ki je napovedovala zdajšnjo in slednja prejšnjo ploščo. Alenka ima prefinjen občutek za kompromis med originalom in priredbo. In kar ni bilo dovolj dobro na prvi, je postalo odlično na drugi. Plošča je boljša od prve, tudi izbor pesmi je bolj prefinjen, tako, da je v zahvalo njej in ekipi potrebno pobrskati po spominu in odpihiniti prah z določenih. alenkagodec-500x500Spodbuda za slovensko glasbo. Še jo imamo, pa čeprav zanjo včasih ne vemo.

Ekipa je številna, tako kot se za tak projekt spodobi. Snemano je bilo v studiu RSL v Novem mestu, medtem ko je za mastering plošče poskrbel Robin Schmidt iz Nemčije. Dovršena plošča, produkcijsko lepo izpeljana, zveni izpiljeno, ji pa ponekod manjka nekaj več dinamike in razgibanosti. Alenka pa bi se, kljub temu da ima odličen glas, lahko večkrat poslužila back-vokalov. Včasih se jih pogreša. To pa je tudi vse. Vredno poslušanja. Večkrat!

Ocena:
4-5

David Bizjak