martin_turk
novica: VULTURE AND THE GURU Z MARTINOM TURKOM
16. februar, 2011
DaKru17
mp3: Novi singel: DA KRU – S TABO AL PA BREZ
17. februar, 2011

recenzija: PAPIR – PO VIHARJU

Papir-AnaMaja
Papir-AnaMaja

Medtem, ko se na slovenski sceni pojavlja vse več novih skupin, novih pesmi, novih muh enodnevnic, se večina ne zaveda dejstva, da za dobro glasbo potrebuješ izkušnje, občutek in ne samo medijsko prepoznavnost. Tenka je nit med besedami »biti slaven«, ter dejanji na drugi strani, ki dvignejo stanje zavedanja dobre glasbe stopnico višje.

zarolajsi-priporoca_1In imamo jih! Zagovornike, ki bi radi obudili čase lepih besedil, zlatih časov popevke, dobrih melodij in pesmi, ki ponujajo nekaj več. Govorimo o zasedbi Papir. Ime Papir predvsem zato, ker izgublja na vrednosti, ne pa na kvaliteti. Opazite podobnost z digitalnimi mediji?

Album Po viharju je kvaliteten, rahlo drugačen in predvsem z občutkom narejen izdelek, ki ponuja 12 pesmi, v katerih so svojo noto dodali izkušeni tekstopisci in glasbeniki. Mariborska zasedba ga je lani novembra izdala pri založbi Celinka. Vokal  je v večini prispevala Maja Keuc. Prav ona se je namreč z odličnim vokalom pojavila v prvi seriji glasbenega šova »Slovenija ima talent«.

Ekipa ima za sabo veliko izkušenj. Sestavljajo jo Maja Keuc (vokal), Ana Bezjak (vokal), Sebastijan Duh (klavir), Igor Bezget (kitara), Bruno Domiter (bobni), Tadej Kampl (bas) in številni gostje, ki so vsak po svoje prispevali k duši nove plošče. Glasba je v večini delo Igorja in brata Andreja Stermeckega, besedila je prispeval Rok Vilčnik. Ekipa ima med večjimi projekti tudi pomembno ime Bilbi (Maja Pihler), ki jo je publika s prvo pesmijo Hvala za vijolice takoj vzela za svojo. Omembe vreden je projekt Nova popevka. Sporočilnost, da prebudi še druge, ki so se zaradi takšnih in drugačnih razmer na naši sceni obrnili proč od ustvarjanje Slovenske popularne glasbe, pa bi to lahko zelo dobro počeli v zadovoljstvo nas vseh. In tukaj je še kvartet Patetico. Širše medijsko je postal prepoznaven z letom 2004…

papirNazaj k plošči. Inštrumenti so posneti z izredno natančnostjo, še najbolj v pesmih izstopata klavir in akustična kitara, kar pa ne pomeni, da ju je preveč, se pa sliši, da je bil velik delež truda vložen prav v ta dva inštrumenta (Sebastijan Duh, Igor Bezget). Besedila so redko tako dobro zasnovana, kot so na tej plošči. Vse pohvale – peljejo tekoče in se popolnoma zlivajo z glasbo. Maja Keuc je vokal na katerega stavimo, a potrebuje določeno kilometrino, se pa trudi. Izjemno lepo se vokal Ane Bezjak dotakne besedila pri pesmi Čudež – res pride do izraza. To je pomembno.  Produkcijsko je plošča dodelana, nič ji ne manjka, vsega ravno prav in dovolj. Bila je posneta v studiu 22, na Mariborskem radiu, nekaj tudi v studiu Platin.

Prepletajoči se žanri v 21. stoletju nimajo veliko skupnega, ampak postajajo vsakodnevna mineštra že pri trenutni pop glasbi, kaj šele pri takem projektu, kot je Papir. Vse od mešanice kvalitetnega Popa, Soula, Jazza, Bluesa, Šansona in še bi lahko naštevali. Za vsakega nekaj. Skoraj. Pesem 2010 je drugi napovedni singel, zanj so pred kratkim posneli tudi videospot in ima velik potencial uspešnice, ki še prihaja do izraza. Na plošči Papir je prav tako dovolj pesmi (Domotožje, Nič mi ni, Peron 9, Slutnja…), ki bi lahko našle prostor v Slovenskem radijskem prostoru, ni pa tipično radijska. Sami jo opisujejo s pridevniki: kultna, sveža, raznolika, senzibilna, njihova. Tudi sam jo ocenjujem kot zelo dober izdelek. Ni bil in ne bo spregledan. Upam, da tudi v letu 2011 ne!

Ocena: 4

David Bizjak