matjazrobavs06
novica: BARITONIST MATJAŽ ROBAVS V ZÜRIŠKI OPERI
6. junij, 2011
jacob06
novica: ZLATI GLAS KONGA JE POSTAL JACOB
6. junij, 2011

reportaža: UNDERGROUND FESTIVAL 2011

CZD_underground_2011

CZD_underground_2011Tudi letos je v Mariboru potekal Underground festival, glasbeni dogodek posvečen rock’n’rollu, letos v samostojni organizaciji Subkulturnega azila Maribor, zavoda za umetniško produkcijo in založništvo. Ponovno se je odvil v televizijskem studiu RTS Maribor, ki je dogodek tudi snemal, saj je festival obenem projekt snemanja šestih TV oddaj, predvajale se bodo jeseni.

V okvirju festivala se je predstavilo šest skupin in izvajalcev, ki dajejo rock’n’rollu svoj lasten pečat. Legendarna skupina Center za dehumanizacijo je predstavila predvsem nove skladbe, v karizmatični rockovski izvedbi. Nanje se je navezal kantavtor Matej Krajnc, ki je predstavil svoje interpretacije skladb skupine CZD, z elektroakustično kitaro in ustno harmoniko. Iz sosednje Avstrije se je predstavil duet Son of the Velvet Rat, ki je združil nežne melodije z rezkim zvokom električne kitare. Skupina Joko Ono je podžgala publiko s svojim hudim HC nabijanjem in odlično kameram prijazno predstavo, za njimi pa je kantavtor Tomi Lorber z orkestrom in svojimi hudomušnimi verzi in komentarji nasmejal obiskovalce. Večer so zaključili Rukola, green pankovci, dobro poznani lokalni publiki.

Na Underground festivalu nastopajo samo tisti avtorji in izvajalci, ki v svojem delovanju nimajo dvojnih meril, so glasbeniki v pravem pomenu besede. Festival se je znebil predpone prejšnjega organizatorja in s tem v letu 2011 tudi subvencije Ministrstva za kulturo. Izgubil je pribl. 2000 EUR javnih sredstev – v rock’n’rollu se dogaja tudi to. Underground festival se je že drugo leto po vrsti snemal kot TV produkcija, kar pomeni, da bo izvajalcem omogočen pomemben preskok v njihovi prepoznavnosti.

{yoogallery src=[/images/stories/koncerti/underground]}

Foto: Peter Dobaj


Se želiš pridružiti Zarolaj.si skupnosti?

Člani skupnosti lahko sodeluješ v nagradnih igrah,
organiziranih večkrat na mesec, v katerih lahko osvojiš majice,
albume, vstopnice in ostale glasbene cukrčke.
Pa še na tekočem boš z vsemi glasbenimi novicami.