Valuk s singlom Reka gori napovedujejo svoj prvenec
8. marec, 2016
From The Balcony predstavlja digitalni izid plošče Long Road
8. marec, 2016

Samo Budna ob 25- letnici s koncertom in singlom Za nazaj in za naprej

Foto: Simon Koležnik

Foto: Simon Koležnik

Ljutomerski glasbenik Samo Budna, ki je bil pred samostojnim ustvarjanjem dolga leta član skupine Posodi mi jürja, medtem ko ga danes mnogi poznajo kot dolgoletnega sodelavca Vlada Kreslina, se je lansko leto na Festivalu Godibodi predstavil z drugim samostojnim albumom Za nazaj in za naprej. Doslej je z njega že predstavil pesem Brez skrbi, ki je album tudi najavila, in kasneje Včasih ne veš, tokrat pa z naslovno pesmijo Za nazaj in za naprej vabi na jubilejni koncert ob 25-letnici glasbenega delovanja.

Gre za zaključeno celoto, saj osrednja tema pesmi Za nazaj in za naprej poslušalce uvodoma popelje v album, nakar ga sama pesem zaokroži v nekoliko bolj pop-rockerskem vzdušju. Samo Budna, velik kritik sodobne družbe, tokrat opaža, da "enim se zdi, da so visoko, še višje, da sam bog se jim klanja, jim nakloni poklon, spet drugim več ni za takšne perspektive in bi druge besede in drugačen ton." Žal dandanes le še redki svoja dejanja izvajajo v skladu z osebnimi prepričanji, ki bi jim omogočila, da bi nanje gledali z mirno vestjo, bilo za naprej bilo za nazaj.
 
Mnoge pesmi z albuma Za nazaj in za naprej je Samo Budna že predstavil tekom preteklih let tako na radijskih valovih kot festivalih in živih nastopih. Spremlja ga skupina Elevators v sestavi Davorja Klariča, Sergeja Ranđelovića, Robija Pikla in Janija Haceta, ki je hkrati poskrbel tudi za produkcijo. "Danes je zelo veliko nove glasbe, ki se snema in izdaja vsak dan, zato ljudje niti ne morejo več točno dojeti, zakaj gre," meni Samo, ki nerad komentira svoje delo, saj je prepričan, da mora pesem predati sporočilo sama.

SAMO BUDNA – Za nazaj in za naprej SamoBudnaZaNazajInZaNaprej.mp3
 

Ob 25-letnici glasbenega udejstvovanja pripravlja jubilejni koncert v domačem Ljutomeru v dvorani ŠIC Ljutomer. Ta se ima zgoditi 9. aprila 2016 ob 20.00 uri in na njem se mu bodo pridružili mnogi gostje: Vlado Kreslin, Rudi Bučar, Matevž Šalehar – Hamo, Ljutomerski oktet, Specialno godalkanje – kvartet violin. S pesmijo Za nazaj in za naprej želi opozoriti na koncert že vnaprej, kajti tisti, ki se ga bodo udeležili, se bodo zagotovo nadvse radi vračali k spominu nanj.