Vili Resnik premierno s skladbo in videospotom Še zdaj ne vem zakaj
6. maj, 2020
Anzhe predstavlja Zate bi
8. maj, 2020

Simpatico predstavljajo Maribor zjutraj

Kako posneti glasbeni video v karanteni? V svojih domovih ali na oknih, kot so to storili člani glasbene skupine Simpatico s pomočjo žvižgavcev z vsega sveta, ki trenutno delijo isto usodo.

Koronavirus ne prizanaša nikomur,…

…na srečo pa obstajajo tudi pozitivni virusi, ki se prenašajo z glasbo: virusi dobre volje, upanja in dobrega počutja, ki jih lahko brez težav sprejemamo. Nova pesem Simpatica Maribor zjutraj vsekakor prinaša takšno pozitivno okrevanje za dušo in telo. Skupaj združeni v karanteni se lahko dobro počutimo doma – za razliko od tistih, ki se borijo s težkimi virusi ali pa tistih, ki so obtičali nekje v svetu in morajo karanteno preživljati na tujem. Res je, da je dom tam, kjer je srce in da je srce tam, kjer smo mi. Ampak a ni najlepše imeti doma tam, od koder izhajamo in kjer se je naše srce rodilo? V naši domovini, v našem svetu. Razkošje, ki ga marsikdo pogreša.

O tem govori ta prijetna poletna melodija, ki se ne ukvarja s tektonskimi premiki nove ureditve sveta, ampak le s tistim najpomembnejšim: vrnitvijo. Lepoto vrnitve domov ali zgolj vrnitve v ustaljene tire, nazaj v svobodo, objeme, nasmehe in tople poglede. Kot pravi besedilo, bomo vedno iskali v očeh ta domač sijaj in najlepše je jutro, ko smo nazaj.

Video opeva Maribor…

…in je tam posnet v času prepovedi gibanja po mestu in drugih protivirusnih ukrepov. Tako so vsi nastopajoči posneti doma, varni v svojih prostorih, na svojih oknih ali balkonih. Za snemanje na stadionu so Simpatičarji pridobili posebno dovoljenje in ni bilo prav nobene možnosti, da bi se kdo okužil. Tudi dekle s kartonskimi napisi je posneta z dronom, tako kot večina posnetkov. Z dronom je upravljal Željko Zeleničić, video je montiral Izidor Farič, režija je delo Roka Vilčnika.

 

 

Dnevi so bili lepi, sončni, kot nalašč na razpolago za snemanje. Sodelovali so tudi drugi člani Simpatica in prijatelji z vsega sveta, ki so posneli požvižgavanje melodije po svojih domovih, pa naj bo to v Sloveniji, na Hrvaškem, Srbiji, Italiji in še veliko dlje, na primer kje v Ameriki, Afriki ali Aziji. Iz vsega tega je nastal prikupen, pozitiven dokument časa in prostora, v katerem smo doživeli in živeli virusno ujmo, ki ni prizanesla prav nobeni državi na svetu. Hkrati pa se je s čudovitimi vizurami in pejsaži razkrila lepota Maribora, rojstnega mesta Simpatica, za vse tiste, ki ga še ne poznajo in nenazadnje tudi za tiste, ki ga že dobro poznajo, a so trenutno zaprti doma in se ga ne morejo naužiti v živo.

Glasbo je napisal Marko Zaletelj,…

…priznani kitarist in skladatelj, ki na mariborski glasbeni sceni deluje že 30 let in ima za seboj več kot 300 glasbenih projektov. In kot za vsakim uspešnim moškim stoji uspešna ženska, tako za vsako dobro pesmijo stoji dober aranžer. V tej vlogi je tudi tokrat pianist, skladatelj, aranžer in glasbeni producent Sebastijan Duh, s katerim je avtor besedila Rok Vilčnik že večkrat zakrivil razne uspešne glasbene podvige, kot je pesem Metulji skupine Pliš in kar celi album skupine Papir. V pesmi Maribor zjutraj lahko slišimo standardno ekipo skupine Simpatico: kitara Marko Zaletelj, kontrabas Luka Herman Gaiser, bobni Jože Zadravec in vokal Rok Vilčnik. S klavirsko spremljavo se je pridružil Sebastijan Duh, gostja Karin Zemljič pa je s spremljevalnimi vokali pesmi dodala piko na i.

Člani skupine Simpatico…

…so pomlad v karanteni izkoristili za delo v studiu, kjer so snemali avtorske pesmi za novo ploščo. Pesem Maribor zjutraj je prav gotovo odlična najava njihovega debitantskega glasbenega albuma.