Foto: Nataša Urbančič
Kulturno nekulturna Klemen Klemen in N’toko
9. februar, 2013
Foto: Maja Slavec
Z Zarolaj.si na koncert Mie Žnidarič
10. februar, 2013

Slash. In nič drugega.

Slash je datumsko odlično tempiral svojo turnejo in se z nepogrešljivim cilindrom na glavi na slovenski kulturni praznik v Ljubljani poklonil Dr. Figu!

Nekdanja prva kitara skupine Guns N’ Roses in še vedno aktualna prva kitara zasedbe Velvet Revolver je včeraj navdušila ljubljansko Halo Tivoli. Ne drži povsem, da je bil tam (točno ob uri, kar ne nazadnje kaže tudi na to, kako spoštuje publiko!) samo Saul Hudson – Slash, ker se je kot prvi vokal sinoči odlično predstavil (tudi) prvi glas zasedbe Alter Bridge Myles Kennedy. S Slashem sodelujeta že od leta 2009, ko je slednji ustvarjal svoj prvi solo projekt. Plošča, na kateri je Slash k sodelovanju povabil vrsto odličnih vokalistk in vokalistov, je izšla leta 2010. Ampak pričujoči zapis bo reportaža s sinočnjega koncerta in ne (toliko) povzetek Slasheve bogate glasbene kariere.

Zbrano občinstvo so točno ob 20. uri zvečer pred prihodom zvezde večera v kratkem, a udarnem nastopu ogreli člani zasedbe Tide. Tisti Tide, katerih rock (po njihovo) še nikoli ni zvenel bolj popolno! Zasedba še vedno predstavlja aktualno ploščo Nr. 4, ki je bila s strani srbskih urednikov z radia Beograd 202 ocenjena kot ena najboljših plošč v regiji v lanskem letu! A glavni junak pričujoče zgodbe je vendarle Slash!

Kitarist je od lanskega marca na svetovni turneji, na kateri je obiskal 37 držav in odigral preko 120 koncertov. V Ljubljano ga je tokrat prineslo menda (že) drugič. Sinočnji koncert je ponudil pestro paleto Slashevih samostojnih skladb, bi bil pa seveda smrtni rockovski greh, če bi dogodek minil brez ene, dveh, treh klasik legendarnih Gunsov (na tem mestu si ne morem, da ne bi omenila, da po mojem skromnem mnenju Gunsi brez Slasha pač NISO in NIKOLI ne bodo Gunsi). In prav ob teh se je (pričakovano) publika najbolj razvnela. Koncert se je odvijal v mali tivolski dvorani, ki je bila nabito polna; vstopnice so bile menda razprodane že dan pred dogodkom. In občinstvo se je na noge dvignilo že ob drugi skladbi večera, Nightrain, ter to pridno ponavljalo ob vsakem bombončku nekdanjih Guns N’ Roses. Pri Welcome To The Jungle je k mikrofonu pristopil celo kanadski basist Todd Kerns. Ko se je zaslišal začetni riff skladbe Sweet Child Of Mine, je temperatura v dvorani narasla do vrelišča – najbrž se je še kje našel kdo, ki si ni mislil, da bo v Ljubljani kdaj legendarni komad poslušal v živo prav izpod Slashevih prstov! In ti mu resnično dobro služijo; na odru je sinoči uprizarjal kitarske mojstrovine, ob katerih so se Zarotniki pomaknili v ozadje in pustili, da luč sveti samo na zvezdo večera!

Aktualna plošča Apocalyptic Love, katere repertoar smo povečini slišali na koncertu, je skupno delo Slasha in Kennedyja. Slash se je, kot kaže, lepo »utiril« v varnih rockovskih vodah. Nikakor ne gre zanemariti dejstva, da je na turneji v prvem planu vendarle Slasheva kitara in ne (toliko) Mylesov vokal. Kar je povsem sprejemljivo – ušesom je več kot prijala močna injekcija surovega, prvinskega, čistega rocka!

Koncert je bil res poslastica, a le za tiste, ki so nanj prišli z zavedanjem, da grejo poslušat Slasha in Zarotnike in ne zasedbe Guns N’ Roses.