Predstavljamo izvajalce Slovenske popevke 2014
12. avgust, 2014
Foto: Maša Kores
Na Škofjeloški noči tudi Siddharta in Zlatko
18. avgust, 2014

Slavko Ivančič in njegovih prvih 100 let v portoroškem Avditoriju

Foto: Tomaž Primožič

Foto: Tomaž Primožič

Avditorij v Portorožu je bil na četrtkov večer v znamenju ene največjih legend slovenske glasbe, akademsko izobraženega glasbenika, pianista in predvsem človeka, ki ga ljubezen do glasbe spremlja že od rodne Crikvenice pa vse do danes, ko že mnogo let živi v Portorožu – to je Slavko Ivančič.

Jubilejni koncert ob njegovi 40-letni glasbeni karieri in neprecenljivih 60 letih življenja je poimenoval kar  60 + 40, pričela pa ga je njegova vnukinja, ki je “nonota” priklicala na oder. Živahno dogajanje na odru je povezovala Slavkova dolgoletna prijateljica in voditeljica na Radiu Koper – Nataša Benčič, ki je pripovedovala o njegovem uspešnem življenju in ustvarjanju. Skupaj sta ustvarila popolnoma sproščeno in prijateljsko vzdušje v nabito polnem Avditoriju. 
 
“Spominjam se, ko si mi pripovedoval o enem izmed najbolj ganljivih dogodkov v tvojem življenju: tvoja mama je likala in solze so ji polzele po licu kar same od sebe. Jokala je, ker je mladi Slavko dobil povabilo, da pristopi k Indexom in se je zavedala, da bo dragi sin odšel od doma.” je pripovedovala Nataša. Vendar Slavko ni sprejel povabila in, kot je sam povedal mu ni žal, saj v četrtek ne bi bilo tako odličnega večera. 
 
Na odru je zapela tudi Alenka Godec, ki je popestrila s pesmijo Življenje je lepo. Kasneje se je Slavkotu na odru pridružila Klapa Solinar, katere umetniški vodja, pianist in ustanovitelj je kar sam. “…Le soline so ostale, v soju julijskih noči, tebe pa solinar stari, dolgo dolgo tam več ni…”.  Vsem dobro poznani verzi iz skladbe Solinar so popolnoma razvneli še tako zahtevne poslušalce in s svojo veličasnostjo razvajali dušo prav vsakega, ki je prišel na koncert. Za njimi so na oder stopile pevke ženske vokalne skupine Žižole, katere umetniški vodja je prav tako Slavko. Skupaj so zapeli nežno pesem Oliverja Dragojevića  Ako voliš me. V nadaljevanju koncerta, na katerem so se v ozadju ves čas vrtele Slavkove fotografije iz otroštva in minulega ustvarjanja, je le-ta zapel vsem dobro poznane Ti znaš, Ne bom pozabil na stare čase, Kar je res je res in druge uspešnice skupine Faraoni, ki se ji je prvič pridružil že leta 1980. Kot je sam povedal je bil lansko leto eden najtežjih trenutkov v njegovem življenju, ko je zapustil skupino, s katero je preživel najlepša leta svoje dosedanje glasbene kariere. Zapel je tudi nekaj Oliverjevih skladb ter svoje uspešnice Črta, Tina, Dan ob tebi, Danes je dan in druge. Občinstvo je povsem obnemelo, ko je Avditorij napolnila melodija čudovite skladbe avtorja Saše Fajona – Ko mene več ne bo. Verzi “…ko mene več ne bo, bo vse še vedno isto, te hiše in dvorišča, ti parki in igrišča, ko mene več ne bo…” so v oči marsikoga prinesli solze. Nato je na oder prišla Tinkara Kovač, ki jo Slavko pozna že od malih nog in je že takrat vedel, da bo postala dobra pevka. Slavku je rekla, naj nikoli več pred njenim nastopom ne poje te čudovite pesmi, saj se je za odrom razjokala in predvsem, naj še dolgo ne oddide. Zapela je skladbo Spet, s katero je Slovenijo zastopala na Evrosongu. Na koncu pa je Slavko pripravil še eno presenečenje. Nadobudna deklica Lia Luša je skupaj s pevkami otroškega pevskega zbora OŠ Koper in s Slavkom zapela otroško pesmico, ki je nastala izpod Slavkovega peresa. Na koncu je presenetila še obetavna back vokalistka na Slavkovem koncertu Steffy (Štefica Stipančevič), ki je skupaj z njim zapela pesem Ne mogu do tebe. 
 
Slavko Ivančič je svojih prvih 100 let proslavil na unikaten način. Glasbenik, ki ga je ljubezen do Pirančanke pripeljala v Portorož je vsestranski človek. Poleg očitne ljubezni je že dolga leta nogometni navdušenec, rad igra tudi tenis ter stori kaj dobrega za svoj domači kraj – Portorož. Pravi, da ga to preprosto veseli. Pred nekaj leti je postal tudi umetniški vodja ugledne slovenske prireditve Melodije morja in sonca, na kateri je v minulih letih kot nastopajoči tudi velikokrat zmagal. Povedal je, da ga glasba spremlja že od malih nog, saj sta bila njegov dedek in oče glasbenika. Vsa leta, preden je stopil na samostojno glasbeno pot je v sebi držal to skrito željo očeta, ki mu je vedno govoril, da je nekaj prav posebnega, če poješ svoje pesmi in z njimi navdušuješ druge. Tako močno ljubezen do glasbe goji predvsem zato, ker v njej – kot sam pravi ne obstaja blef. Glasba je tisto, kar pride iz srca in duše, ne da se tega »zablefirati«. Veliko mu pomeni, da tudi sam uči druge, saj ko nekomu pokažeš nekaj novega in na naslednji vaji vidiš njegov napredek ter rast, si zmagal. In kot je zaključila voditeljica Nataša Benčič: Življenje je 60 + 40, Slavko pa se je odpravil pisati scenarij za koncert  70 + 50.