Skalp čez poletje ne koncertnih odrih
30. april, 2013
6pack Čukur in Recyclaman v singlu Devetdeseta
6. maj, 2013

Sobotni zmenek z Markom Knopflerjem

Zmenek ni bil v nezavest padajoče ekstatičen niti ne navdušujoče nepozaben. Odvijal se je pač v Stožicah. A naj mu bo! Ker ko se Mark Knopfler ustavi v Sloveniji, tega pač ne zamudiš!

Malce po deveti uri zvečer je gospod, odet v barve britanske zastave, povabil k pozdravu nekega drugega gospoda. Večkratnega dobitnika nagrade Grammy, ustanovnega člana zasedbe Dire Straits, avtorja nebroja glasbenih presežkov, predvsem in na prvem mestu pa enega najboljših kitaristov vseh časov. Že (pre)večkrat izraženo mnenje, da Stožice niso akustično primerne za vrhunske koncerte, je sinoči dobilo novo potrditev. Vsaj na tribuni se Knopflerja preprosto ni ne dovolj slišalo niti zadosti razumelo! Čeravno je gospod spregovoril s publiko le na samem začetku, ob pozdravu in nepogrešljivih pohvalah naše lepe dežele, in še enkrat na koncu, ob zahvali za obisk. Vseeno to ni zmotilo – ker je očitno, da je pri Knopflerju na prvem in vseh ostalih mestih – muzika. Brez nepotrebnega, dostikrat uho od glasbe odvračajočega šova, brez razmetavanja po odru in metanja trzalic, nas je vodil skozi glasbeni prerez svoje bogate, več desetletij trajajoče glasbene kariere. Žlahtni letnik 1949 je trenutno na evropski turneji, kjer predstavlja svoj zadnji album Privateering in sinočnja "setlista" je vključevala kakšno tretjino skladb z aktualne plošče. 
 
Vse skupaj je začel z What It Is, nizal skladbe z že prej omenjenega Privateering, glasbeno zgodbo sem in tja, na iskreno navdušenje publike, začinil z Dire Straits; z Romeo And Juliet, s Telegraph Road, če dodatek ob koncu za enkrat pustim še ob strani. Knopfler sam je dejal, da mu ni odveč igrati komadov svoje nekdanje matične skupine, ker se zaveda, da jih ljudje radi slišijo (celo hočejo slišati). Jih pa vedno nekoliko priredi, spremeni, zaigra na drugačen način. 
 
Kolosalna napaka organizatorjev, da v parter postavijo stole, se je izkazala za točno takšno – kolosalno! Občutek, da si v gledališču in ne na koncertu, ki je bil eden najbolj pričakovanih letošnjega leta, pač ni odšel do že omenjenega dodatka. Če bi več tisoč glava množica koncert spremljala stoje in dala tako malce več energije od sebe, bi morda  zmenek BIL navdušujoče nepozaben! In smo pri dodatku.
 
Sem in tja se je iz dvorane slišal poziv: Sultans Of Swing! Mark ga verjetno ni ujel. Ali pač? In se morda prav zanalašč odločil, da Slovenci pa dotičnega NE bomo dobili?!? Ker bomo dobili nekaj (vsaj za spodaj podpisano) boljšega – Knopfler je z osemčlanskim spremljevalnim orkestrom ob ponovnem prihodu na oder udaril z Brothers In Arms in s So Far Away From Me. In zmenek je v tem trenutku (skoraj) skočil na stopničko s samimi presežki! Malce zaradi izbora zadnjih dveh odigranih skladb, predvsem pa zahvaljujoč dejstvu, da so organizatorji v zaključku koncerta spustili publiko prav čisto pod oder! Kako malo je treba, da se popravi tisti slabši priokus statičnosti, nepovezanosti, pomanjkanja energije s strani občinstva! Samo občutek vsaj bežnega stika z nastopajočimi! 
 
Pod črto (do)rečeno: Mark Knopfler spada v Križanke! Če bi bilo v njih seveda dovolj prostora, da se Slovenci ne bi pobili med seboj za vstopnice! Ampak ker je Knopfler nekje izjavil, da starejši ko postaja, bolj si želi pisati glasbo in da danes bolj kot kadarkoli prej uživa v tem procesu, bomo ohranili upanje, da ga nekoč, nekje, z nekom, slišimo še enkrat.