Emkej iz karantene s singlom in videom Oblast
23. marec, 2020
T.M.S. Crew izdal nov studijski album
24. marec, 2020

SoulGreg predstavlja O, bog, povej (A življenje gre naprej in šteje le samo denar)

Naključje je hotelo, da je SoulGreg Artist (Gregor Bezenšek ml.) pred dobrim mesecem in pol posnel nastop s svojo zasedbo BigLights Band 7. februarja letos v Centru kulture Španski borci z namenom reizdaje singla »O, bog, povej (A življenje gre naprej in šteje le samo denar)« z novim videospotom. Medtem, ko je pripravljal videospot in single, pa nas je doletela pandemija Covida-19, kot tudi druge, tudi nove elementarne nesreče po svetu. SoulGreg se je že takrat odločil za izdajo pesmi ravno zaradi vsega, kar pesti našo sodobno civilizacijo. Videospot za pesem pa je že objavil na svoji Facebook strani in je v dobrem dnevu takoj prejel več kot 1.000 všečkov in skoraj 800 delitev, kar kaže na to, da sta se pesem in videospot takoj vtisnila v ušesa in srca njegovih oboževalcev, kot tudi široke slovenske javnosti. Pesem O, bog, povej (in videospot zanj) govori ravno o vsemu, kar se je tudi po naši krivdi zgrnilo na človeštvo v novem tisočletju, opozarja pa tudi na številne največje krivice, ki se godijo ljudem po svetu, predvsem zaradi pohlepa nekaterih. SoulGreg Artist, ki je avtor besedila, glasbe in novega aranžmaja pesmi »O, bog, povej«, se je glede na izredne razmere pridružil pozivu vlade in stroke, da ostanemo doma in se je minulo soboto pridružil tudi številnim slovenskim glasbenikom, ki so nastopali od doma in pozivali k upoštevanju ukrepov.

 

»Panika in strah pred epidemijami, podnebne spremembe, milijoni podhranjenih otrok, revščina, jedrsko orožje, vojne in naravne katastrofe. Ko gledam, kaj vse se dogaja po svetu, me zadene, sem šokiran in nikakor ne morem ostati ravnodušen,« sporoča glasbenik SoulGreg Artist, ki je zato sedaj ponovno izdal svojo vedno aktualno pesem »O, bog povej«.

»Mislim, da smo na prelomnici. Če ne bomo resno ukrepali že danes, bo jutri za naše otroke mogoče že prepozno. Zato sem si že nekaj časa želel posneti pesem »O, bog povej« v živo, saj ima ta skladba na ta način še dodatno moč in poseben čar,« pojasnjuje glasbenik. Skladba vsebuje sporočilo o tem, da se človeštvo sooča z resnimi globalnimi grožnjami, hkrati pa je poziv, da kot državljani sveta vsi prispevamo svoj del k nujnemu izboljšanju razmer, saj bomo drugače našim potomcem vzeli njihovo prihodnost. »Trenutno stanje v svetu je odraz in hkrati dokaz, kdo smo kot ljudje in kam smo se pripeljali. Nad glavo nam poleg vsega visi tudi nenehna grožnja jedrske apokalipse, potreben je samo pritisk na en gumb!« pravi SoulGreg Artist.

K novi izdaji pesmi, ki jo je napisal že v svoji mladosti, ga je dokončno spodbudila simbolika »ure sodnega dne«, ki so jo znanstveniki v začetku tega leta prestavili na zgolj 100 sekund do polnoči. Ugledna mednarodna skupina znanstvenikov in razumnikov, med katerimi je 13 Nobelovih nagrajencev, je v okviru Biltena atomskih znanstvenikov (Bulletin of the Atomic Scientists) namreč konec januarja kazalce t. i. »ure sodnega dne« (Doomsday Clock) premaknila na 100 sekund do polnoči. To je najbližje točki, ki ponazarja katastrofo globalnih razsežnosti, odkar so znanstveniki leta 1947 vzpostavili to simbolno uro, ki je metafora za to, kako blizu uničenja je človeštvo.

»Vsak dan zaradi pomankanja in lakote umre na tisoče otrok. Si lahko sploh zamislimo in predstavljamo, da zaradi posledic podhranjenosti vsako sekundo umre 5 otrok? To je vsako leto več kot 2 milijona preprečljivih smrti naših najmlajših. Ob tem pa ima 1 % najbogatejših v rokah dvakrat več bogastva kot 6,9 milijarde zemljanov,« izpostavlja SoulGreg Artist »A življenje gre naprej in šteje le samo denar. Ni važno, kdo in kaj smo mi, na katerih svet stoji, milijoni mladih ljudi.« Na odsotnost ukrepanja ob tej kritični globalni situaciji opozarja refren pesmi ter ob tem opominja, da bo to najbolj prizadelo naše prihodnje generacije.

S pesmijo se glasbenik pridružuje opozorilom in pozivom mnogih ljudi in organizacij po svetu, med drugim tudi Biltenu jedrskih znanstvenikov, da so podnebne spremembe s posledičnimi naravnimi katastrofami, jedrsko orožje, onesnaženje zraka, kopnega in oceanov, prepad v razporeditvi bogastva, vojaški konflikti, revščina, lakota, izumiranje živali in rastlin, iztrebljanje gozdov, epidemije in sodobno suženjstvo še kako realna grožnja človeštvu in da naša ura tiktaka. Med nenehno pretečimi grožnjami človeštvu so tudi epidemije težkih bolezni, kot to doživljamo v trenutni epidemiji koronavirusa. »V pesmi je stavek »in AIDS vladar« tudi prispodoba za to večno grožnjo bolezni človeštvu, saj sem skladbo napisal v 90-tih letih prejšnjega stoletja, kot je pred to boleznijo vladal takšen strah kot dandanes vlada za druge bolezni,« pojasni glasbenik.

»Naslov pesmi »O, bog, povej« je metafora za univerzalno stisko in zgroženost ob pogledu na pereče svetovne probleme, ki človeštvu predstavljajo resno grožnjo. »V sebi sem sicer agnostik, a ob skrajno žalostnem pogledu na pretresljive razmere v svetu v sebi doživljam bolečino, ki se odzrcali v zgroženem univerzalnem vprašanju »O, bog, kaj smo storili?« dodaja SoulGreg Artist. Tako kot je glasba univerzalni jezik, ki ga razumejo vsi ljudje, tako je v tej pesmi bog univerzalna prispodoba za globalno kritičnost razmer v svetu, ki se tičejo celotnega človeštva.