Da phenomena v novem singlu Vse kar bo ostalo
30. september, 2013
Aleš Klinar Klinči v skladbi Stari klovn
1. oktober, 2013

Srečna mladina izdala ablum Navajeni na šok

Foto: Boško Bursac Boban

Foto: Boško Bursac Boban

Srečna mladina predstavlja novi album z naslovom Navajeni na šok. Glasba, ki jo plošča vsebuje, je nastala kot glasbeni del istoimenske predstave, rock kabareta, nastalega v sodelovanju med ŠODR teatrom, režiserjem Dejanom Spasićem in Srečno mladino.

Sodelovanje med ŠODR teatrom in Srečno mladino je vzklilo že pri izvajanju predstave To so gadi (na povabilo režiserke Tijane Zinajić), kjer je Srečna mladina skrbela za izvajanje glasbene podlage v živo. Sodelovanje je rodilo prijateljstva in spoznanje, da se v njihovih glavah podijo podobne misli in pogledi na svet kljub generacijski razliki. Kmalu je padla odločitev, da morajo naslednjo predstavo narediti skupaj, predstava mora biti avtorska in podkrpljena z glasbo, narejeno posebej za to predstavo. K sodelovanju so povabili še režiserja Dejana Spasića (s katerim je ŠODR teater v preteklosti že sodeloval), ki je iz posamičnih misli stkal osnove za kreiranje predstave – svet skozi oči generacije X. Osnove glasbenih elementov so Srečna mladina črpali iz glasbe, ki so jo v klubskih prostorih ŠODR-a poslušali po predstavah. Gre predvsem za glasbo 70-ih let prejšnjega stoletja, rocka s področja nekdanje Jugoslavije ter raznih slovenskih avtorjev in izvajalcev. Prvi toni ob improvizacijah igralcev so nastali na intenzivnih vajah, kasneje pa so Srečna mladina v Ljubljani osnovne ideje in improvizacije oblikovali v skladbe, posneli demo posnetke in se posvetili sami predstavi, proti koncu pa nadaljevali s snemanjem plošče v domačem studiu Codelli.
 
Snemanje in obdelava zvoka je potekala v lastni režiji Srečne mladine, tudi album so izdali v samozaložbi imenovani Raj. Zvočna posebnost albuma so gostujoči vokalisti, igralci ŠODR teatra: Lejla Salihović, Iva Svilenković, Petra Grünfeld, Jasna Simončič, Matevž Brecelj, Rok Pirnat, Matija Kastelic in Jurij Torkar. Tako je album kot celota mnogo bolj tekstualen in vokalen glede na pretekle albume Srečne mladine.
 
Design ovitka in albuma je napravil Jure Oven, za fotografije je poskrbel Andrej Zavašnik – Zava.
 
[iframe width=”600″ height=”338″ src=”//www.youtube.com/embed/0kwruhAvlNU” frameborder=”0″ allowfullscreen ]


Se želiš pridružiti Zarolaj.si skupnosti?

Člani skupnosti lahko sodeluješ v nagradnih igrah,
organiziranih večkrat na mesec, v katerih lahko osvojiš majice,
albume, vstopnice in ostale glasbene cukrčke.
Pa še na tekočem boš z vsemi glasbenimi novicami.