Tabu z novim singlom Nabiralka zvezd
15. november, 2016
Mistermarsh s singlom Čigava pojava zabava napoveduje album
18. november, 2016

Sweetsology v petdeseta s skladbo Something to be free

Po uspešno predstavljenih radijskih uspešnicah in še toliko bolj uspešnem koncertnem poletju, se Sweetsology znova vračajo na valove radijskih postaj, kot tudi vabijo pred male ekrane. In čeprav se nam približujejo zimske temperature, predstavljajo skladbo 'Something To Be Free', ki namesto k kaminu, vabi na plesišče.

Od izida zadnje skladbe Bit srca pravkar mineva eno leto, nova skladba, ki jo sedaj predstavljajo Sweetsology, pa navsezadnje ni tako nova: »Skladba Something To Be Free je pravzaprav ena izmed naših skladb, ki je, za uradno predstavitev in izdajo, čakala na pravi trenutek. To, novo skladbo, pa  že od samega začetka umeščamo v svoj koncertni repertoar, ker smo mnenja, da so koncerti odlične priložnosti, da svoji publiki predstaviš svoje delo. Sedaj pa smo skladbi še dodali vse tisto, kar potrebuje. Žanrsko se ta skladba precej razlikuje od ostalih,« pove multiinštumentalist in kitarist Borut Šemerl, ki stoji za glasbo, besedilom in aranžmajem skladbe Something To Be Free. 
 
Skladba Something To Be Free govori o iskanju svobode, najdemo pa jo lahko največkrat v glasbi, predvsem z namenom, da se borimo proti vsakodnevnem stagniranju, ki nas omejuje pri svobodi in izražanju v različnih življenjskih situacijah.

SWEETSOLOGY – Something to be free SweetsologySomethingToBeFree.mp3
 

»Tokrat smo se poslužili žanrske raznolikosti – gre namreč za našo prvo jazz swing skladbo, kateri smo seveda dodali klarinet, ki ga je za to priložnost več kot odlično odigral Miha Nagode, temu primerna je tudi dolžina skladbe. Želeli smo prikaz pristnega skoka v petdeseta, kjer je redkokatera skladba dosegla tri minute. Tudi v našem primeru ni nič drugače, skladba je dolga dve minuti in dvajset sekund. Klemen Bartol je bil tisti, ki je posnel spremljevalne vokale, kot tudi bas kitaro, po črno-belih tipkah je pa svoje prste, za našo najnovejšo energično skladbo, sprehajal Mark Jurkovič,« še pove Šemerl.
 
Kaj pa videospot? »Tudi v tej smeri smo se odločili, da se poslužimo drugačnosti. Videospot, ki je v pripravi ni bil sneman s kamero, ker gre za retro animacijo, katere avtor je Borut Šemerl, napovedujemo pa ga že v naslednjih dneh,« pa pove Kaja Židanek, glavna vokalistka zasedbe, ki je nase, kot samostojno izvajalko, opozorila na letošnjem FeNSu (Festivalu novih skladb), tam je obveljala kot absolutna zmagovalka festivala s skladbo Poletiva, kot tudi dobitnica posebne nagrade združenja SAZAS, ki je Kajo Židanek nagradilo za najboljše besedilo, Boruta Šemerla pa za glasbo in aranžma.