Kingston in Poskočni združili moči v Zafrkavam se
18. september, 2020

Tomi Purich trio na Sozvočju Primorske

Ekipa zarolaj.si smo 20. julija obiskali koncert Sozvočij Primorske, ko je festival gostil Tomija Puricha in njegov etno-jazz projekt. Zadeva nas je navdušila in zato smo se odločili tudi recenzirati Tomijev zadnji album, imenovan #brkoman. Tukaj je par besed o koncertu in albumu.

Tisti, ki so Tomija Puricha do zdaj poznali predvsem kot bobnarja v spremljevalnih zasedbah nekaterih slovenskih glasbenih zvezd, so odkrili samo del njegove glasbene zgodbe. Večji del njegovega ustvarjanja pripada instrumentalni glasbi in njegovi ljubezni do mešanice etno-balkanskega jazza, ki ga sam imenuje balkan-jazz.

Koncert, ki ga je Tomi Purich Trio imel 20. julija 2021 na odru Sozvočij Primorske v Cerknem, je bil za poslušalce popolno presenečenje. V pozitivnem smislu, seveda. Marsikdo je po koncertu ostal vzhičen, saj ni pričakoval takšne energijske bombe etno-jazzovske mešanice, ki jo trio goji od svoje ustanovitve, leta 2017. Kar je najbolje, zasedba se v štirih letih delovanja ni spreminjala in vse, kar lahko dodamo, je, da je to ena redkih slovenskih zasedb, ki redno ustvarja, snema in predvsem s koncerti širi svojo glasbo med ljudi. To, kar jazzu v zadnjem obdobju definitivno manjka.

Album #brkoman, ki ga je Tomi Purich izdal konec leta 2019, je kot marsikatera novost v tistem obdobju, doživel hladno prho koronskega prvega vala. Rvno po predstavitveni turneji, ki jo je zasedba imela januarja lani, bi stvar morala zaživeti po mednarodnih odrih, pa je epidemija po Evropi vse skupaj prekinila. Zasedba je imela že podpisane datume turneje po Avstriji in Nemčiji v aprilu 2020 in je vse skupaj do zdaj ostalo neodigrano.

Sicer pa je album prijetno presenečenje slovenske jazzovske scene, saj nadaljuje zgodbo, ki jo je Tomi začel že s prvim albumom, #balkanjazz, vendar je drugi nedvomno bolj izpiljen in ima več avtoskega pridiha kot prvi, ki ga je »pacal« dolga leta. To se prvemu pozna, drugemu pa se pozna to, da je zasedba dozorela in se trio odlično znajde v tem, kar je bistvo njihovega jazzovskega stila – odkrivanje svojega zvoka, svoje improvizacije in svojih kompozicij.

Za zaključek lahko povemo samo to, kar je Tomi tudi dodal na koncertu – glasba je za med ljudi in ravno poslušalci in sinergija, ki se ustvarja na vsakem koncertu med izvajalci in publiko, je tista, ki daje tej glasbi življenje. Čestitke in tako dalje!