Foto: Gašper Pintarič
Anu s prvim singlom Dekle z naslovnice
20. maj, 2013
Fireflies s skladbo Ne sezuvaj se
20. maj, 2013

Toxine predstavili prvenec Ever Wordless

Foto: Jani Turk

Foto: Jani Turk

V soboto, 18. maja, so obiskovalci v Figa Rock Baru v Kopru bili priča posebni predstavitvi prvenca z imenom Ever Wordless obalne glasbene skupine Toxine. Z dogodkom, ki je s svojo interdisciplinarnostjo presegel pojem navadnega koncerta, so tako zapečatili prvo skupno ustvarjalno obdobje in obiskovalcem na svojevrsten način približali svojo konceptualno glasbeno filozofijo. 

Občinstvo je tako na lastni koži imelo priložnost občutiti, kako lahko toksini sprožijo nastanek antitoksinov.
 
Toxine. Ime angleškega izvora, ki so mu člani glasbene skupine z dodano črko E odstranili grobost in škodljivost ter ju nadomestili z mehkobo in ženskostjo. Toxine ni strup. Je predvsem koncept, ki želi opozoriti na to, da je toksičnost, ki preveva družbo, implicitna razstrupitev.
 
"Nočemo opozarjati na negativiteto, ravno obratno: ukvarjamo se s pozitivnim potencialom. Tako bi lahko rekli, da je Toxine najbolj splošno povedano koncept, ki opozarja na svetlo stran neke zastrupitve, s čimer ne mislim nujno na nekaj fizičnega," nam je pred začetkom dogodka zaupal Tomi Toth, pevec in glavni lik skupine, katere modus operandi je ukoreninjen v neprestanem razgibanem ustvarjalnem toku izključno avtorske glasbe in družbenega komentarja.
 
Interdisciplinarnost je tisto, preko česar si želijo komunicirati z občinstvom. Radi pogledajo daleč onkraj samo glasbenega. Zato so za sobotno predstavitev k sodelovanju povabili saksofonista Erika Krambergerja, širšo vizualno dimenzijo je s projekcijo s tekočinami (liquid performance, Lumière bros) ustvaril Marko Vivoda, izrazna plesalka Anja Slavec pa je s svojo interpretacijo Toxine glasbe in besedil dogodku dodala plesno-gledališki pečat. 
 
"V tovrstnem projektu sem sodelovala prvič. Ta je pravzaprav že sam po sebi ponujal veliko oziroma kar klical po višji stopnji poglabljanja. Mislim, da mi je uspelo, saj so se gibi in glasba zlili do tiste ravni, ki je na koncu privedla do katarze; vzrok, zaradi katerega počnem to, kar počnem. Morda bi zavoljo konteksta pojem katarze raje zamenjala s pojmom razstrupitve," je svoje občutke ob koncu strnila Anja Slavec.
 
Poigravajo se z večplastnostjo vsega, kar nas obdaja, pripovedujejo o mejah svojega spoznanja. Kozmično radovednost, ki mora po njihovem mnenju organsko biti prisotna v vsakem človeku, so potisnili do ekstrema in prišli do spoznanja, da v resnici vemo zelo malo. Smo pa s tem že zelo dosti izvedeli. Vse to zaobjema že naslov njihovega prvenca Ever Wordless (Akord Records pod okriljem zavoda Subkulturni azil Maribor), kar bi lahko prevedli kot »večno brez besed«. Skozi gostobesedna besedila v zgoščenki nam želijo sporočiti kratka, a še vedno izredno pomembna spoznanja. Njihova glasba dopušča tako melanholijo kot cepetavo razigranost, zvrsti mešajo polnokrvno, glasbo pa poganjajo med občinstvo pulzirajoče in brezkompromisno. 
 
"Živimo v času razdrobljenosti, glasbene žanre se da vse manj definirati. Mislim, da se v naši glasbi kaže prav to. Ne razmišljamo o žanrih, kateri glasbeni stil bi se šli. Vsi izhajamo iz različnih glasbenih okusov in izkušenj, kar v končni fazi definira to, kar v glasbi Toxine nastaja. Vsak član doprinese določen element, za katerim sloni kot individualist, gledano od zunaj pa kljub temu delujemo organsko in celovito," je o glasbeni plati prvenca povedal basist in soavtor glasbe, Jaša Hedžet Jajo.
 
Toxine, katere viden in slišen rezultat glasbenega sobivanja je gost, večplasten zvok, kjer se bratijo funk, progresivni rock, drum n`bass, jazz, house in mestoma metalski ritmi, si v prihodnosti želijo čimveč sodelovati z ustvarjalci iz različnih umetniških vod, s katerimi bi oblikovali večplastni performans in s tem jezik. 
 


Se želiš pridružiti Zarolaj.si skupnosti?

Člani skupnosti lahko sodeluješ v nagradnih igrah,
organiziranih večkrat na mesec, v katerih lahko osvojiš majice,
albume, vstopnice in ostale glasbene cukrčke.
Pa še na tekočem boš z vsemi glasbenimi novicami.