Foto: Tina Rus
Začetek 14. Festivala Stična z veliko dobre glasbe
29. november, 2013
Eroika s priredbo skladbe Peškador
29. november, 2013

Trojni izid koncerta Siddharte s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija

Siddharta od leta 1999, ko je izšel prvenec ID še ni izpustila leta, ko ne bi izdala katerega od nosilcev zvoka. Pa naj je bil to redni studijski album, EP, DVD, album v angleščini ali kateri od koncertnih zapisov. 

In slednjih je bilo v zadnjih petih letih res veliko: leta 2007 sta izšla CD + DVD Izštekani ter štirikratni CD + DVD Maraton, leta 2011 dvojni DVD zapis stoženskega spektakla in koncertni CD album VI, ter leto kasneje še različica v angleščini. Vsega skupaj sedem živih CD-jev in štirje DVD-ji!  
 
Pred nami je konec leta 2013 in Siddharta ne bi bila zasedba, ki že vrsto let niza presežek za presežkom, če tudi tokrat svojih oboževalcev ne bi razveselila z novo bogato izdajo. Od ponedeljka, 2. decembra dalje, bo namreč v prodaji kar trojni posnetek Siddhartinih dveh razprodanih koncertov, ki sta se 17. in 18. junija zgodila v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma in s katerima je skupaj s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija praznovala 10. obletnico razprodanega koncerta na Bežigrajskem stadionu. 
 
Siddharta je s Simfoniki prvič sodelovala leto pred koncertnim spektaklom za Bežigradom, ko je orkester vodil dirigent David de Villers. Tokrat jim je dirigiral Simon Krečič, za orkestralni aranžma pa so poskrbeli Milko Lazar, Slavko Avsenik ml., Jani Hace & Matija Krečič ter Tomaž O. Rous. Na koncertu so, poleg stalnega gosta na tolkalih Martina Janežiča Bucota, sodelovali še Irena Yebuah Tiran (mezzosopran), Katarina Štefanič Rožanec (harmonika), Brina Nataša Zupančič (violina), Gregor Nestorov (marimba) in Otroški pevski zbor RTV Slovenija, katerega zborovodkinja je Anka Jazbec. 
 
Izdaja prinaša dva CD-ja in DVD s celotnim posnetkom koncerta, ki prinaša kar 19 pesmi. Med njimi sta tudi dve, ki še nista izšli na nosilcu zvoka: akustična različica Novi Svet (Keaziree), premierno odigrana ravno ob tej priložnosti in Livingstonov poslednji poljub iz istoimenske predstave režiserke Nane Milčinski.