Jardier z novim videospotom za skladbo Pieces
11. april, 2016
Leni Kravac v Tallinu
11. april, 2016

Vruja z novim singlom Da la stazion de Buje, vabi na 15-letnico

Skupina Vruja poustvarja glasbeno zapuščino Istre vse od leta 2001, ko sta jo ustanovila pokojni Luciano Kleva in Marino Kranjac, stara soborca še iz časov Istranove. 

Skozi izvajanje pesmi v različnih narečjih Istre želijo izpostaviti večkulturno in večetnično identiteto regije, saj kot pravi Istrani ne morejo izključevati ali preferirati ne slovenskih ne hrvaških in italijanskih ljudskih pesmi, ker so te tri kulture sestavni del njihove identitete. Vruja je kot spoj izkušenejših in mladih glasbenikov širšo pozornost v Sloveniji pritegnila leta 2002 z nastopom in predstavitvijo glasbenega prvenca na festivalu Druga godba. Njihova glasbena izvedba je odsev folk revivala, saj v njej ni čutiti prisotnosti glasb iz drugega sveta, priredbe so ne preveč kompleksne, zato da lahko bistvo izročila pride v ospredje.
VRUJA – Da la stazion de Buje VrujaAllaStazione.mp3

Leta 2013 je zasedba nastopila na glavnem odru Festivala Godibodi kjer je predstavila svojo zadnjo ploščo Brez Pašaporta. Posnetek celotnega koncerta si lahko ogledate na tej povezavi VIDEO 

 
Kako se je začelo? Bila je glasba. Istrska ljudska glasba in našli so ljudje, ki so se iz ljubezni in predanosti tej glasbi, začeli dobivati, muzicirati in nastal je izvir ki je začel bruhati pesmi in melodije naše zemlje, naših prednikov. Dolgoletna znanca in glasbena sodelavca Luciano Kleva in Marino Kranjac, sta si zaželela ustanoviti številčnejšo skupino z ženskim vokalom, za kompleksnejšo podajanje glasbene tradicije Istre.
 
Vrujo danes sestavljajo Marino Kranjac (vokal, violina, dude,mandola, sopele, kitara), Alenka Kranjac (vokal, deska, boben), Peter Kaligarič (harmonika), Gabrijel Križman (vokal, kitara, mandola), Gorast Radojevič (bajs) in Rok Kleva Ivančič (violina).