Foto: Stane Sršen
Janez Bončina Benč in Big Band RTV Slovenija vabijo v Zlati zob
29. november, 2013
Trojni izid koncerta Siddharte s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija
29. november, 2013

Začetek 14. Festivala Stična z veliko dobre glasbe

Foto: Tina Rus

Foto: Tina Rus

Pretekli vikend so se na široko odprla vsa vrata, ki vodijo do 14. festivala Stična. Festival glasbe, gledališča in likovne umetnosti, ki ga organizira Kulturno društvo Stična, se je začel razvijati poleti 2000, da bi popestrili dogajanje v Stični in občini Ivančna Gorica, dvignili kulturno ozaveščenost, izobraževali in podprli domača, tuja amaterska društva in posameznike.

Slovesna otvoritev festivala je potekala v soboto Muzeju krščanstva na Slovenskem. Po koncertu solopevcev iz razreda profesorice Polonce Kopač Trontelj Glasbene šole Grosuplje je Aljaž Celarc predstavil svojo fotografsko razstavo Badlands. Fantje iz skupine Freeway Maschine so preseneteli v malo drugačni, akustični izvedbi. 
 
S kratko predstavitvijo programa so organizatorji nakazali letošnjo rdečo nit. Festival želi namreč obiskovalcem ponuditi čimveč, tokrat s poudarjanjem družbe in narave v kateri živimo, tematik, ki vznemirjajo predvsem mlade, in s spodbujanjem potencialov vsakega posameznika. 
 
Prvo festivalsko soboto so v sklopu rock’n’roll ekskurzije zaključilia Sausages s predskupino Liquf.
 
Sicer je je festival pričel že v petek, 22. novembra,  ko so se na glasbenem maratonu in natečaju Festivala Stična predstvili mladi glasbeniki, ki svojo inspiracijo črpajo predvsem iz rock, punk in metal glasbe: Artenigma, Ice on Fire, Lumberjack, Ostrokljuni, Retro kult, Run2None in Sezam’s. Nekatere skupine so šele začele nabirati izkušnje, večina pa je že stala na različnih slovenskih in tujih odrih.  Letos so s celotnim nastopom prepričali Ostrokljuni, večer pa so v svojem slogu končali lanski zmagovalci, Netherworld.
 
Najmlajšim je bila v nedeljo namenjena predstava Slovenskega stalnega gledališča v Trstu, Gledališče iz kovčka, ki s pomočjo otrok obnavlja znane pravljice. Za konec 1. festivalskega vikenda pa je Matej Košir ”popeljal” obiskovalce potopisnega večera v Indijo in Nepal. 
 
Od 16. novembra naprej je v baru Jama na ogled tudi spominska soba Stiški predvojni letali, saj je bilo tu pred drugo svetovno vojno mnogo letalskih navdušencev.
 
Torej, že prvi del letošnjega festivala je bil raznolik, pripravite pa se že na nadaljevanje. Že v četrtek bo Matevž Hribar pripovedoval o svoji poti z motorjem v Tunizijo – za sanjami v neskončno praznino. Jinx, vrhunska hrvaška pop rock zasedba, s svojimi številnimi uspešnicami in pozitivno energijo, pa zagotavlja res odličen petkov večer. V soboto bodo Drzne in lepi premierno zaigrali v avtorski gledališki predstavi Adolescenca. To je eno najburnejših obdobij v človekovem življenju, zato bo zagotovo zanimiva tudi igra. V nedeljo vam lahko na to vprašanje kako nastane kruh odgovori kar otroški muzikal, Od kod si, kruhek, ki dokazuje, da je učenje in spoznavanje tudi prijetno in zabavno. Štefan Rehar nam bo predstavil lepote narave in posebnosti dežele, kjer lahko zadihate najčistejši zrak na svetu, Tasmanijo. 
 
Do zaključka festivala 7. decembra, pa se bo zvrstilo še nekaj dogodkov, ki bodo popestrili dneve in razširil obzorje najmlajšim, mladim in malo manj mladim.