Narodnjak.si izbira Narodnjakovo dekle
9. april, 2013
Foto: Primož Pičulin
Predizbor za Noč v Bitnjah 2013
9. april, 2013

Zaklonišče prepeva navdušili akustično

Foto: Tina Rus

Foto: Tina Rus

V petek smo se lahko v sklopu Ortofesta ene zadnjih ljubljanskih rockerskih kotlovnic nadejali nove glasbene poslastice, akustičnega nastopa skupine Zaklonišče prepeva. 

Izvirno Novogoričani, kot se je že v času njihovega nastanka pred osemnajstimi leti pisalo v tedanjih glasbenih časopisih(tiskanih, jasno!), a danes je večina članov situirana v Ljubljani, so v uro in petinštirideset minut dolgem nastopu bordo rdeče stene Orta odeli  v podobno glasbeno opremo. Žametno, namreč! Če smo njihovega jugo-rocka vajeni v nekoliko trši strukturi, ki se mestoma izdatno opremlja z električnimi in distorziranimi kitarami ter glasno ritem sekcijo, je bila tokrat slika nekaj povsem drugačnega. Akustična kitara in akustičen bas, saksofon, bobni, igrani predvsem na metlice in razne shakerje, ter klavir, so bili umirjena a trdna podlaga glavnemu vokalu Vanje Aliča, ki je dokazal, da se s svojim baritonom odlično znajde tudi brez opornic zvočnega zidu benda in da je morda tako še celo bolj prepričljiv. 
 
Zaklonišče prepeva so svoj petkov repertoar začeli z novostmi, ki jih lahko pričakujemo na njihovem novem albumu, ki so ga napovedali za letošnjo jesen. In pri tem se jim še kako pozna, da so bili pred kratkim z istimi skladbami v studiu, saj zvenijo zelo uigrano, pa četudi je glasbeni stil nekaj, kar smo od njih že vajeni. Spevni refreni in morda nekoliko bolj ‘zrela’ besedila obetajo in tako se lahko že veselimo nove plošče, ki jo bodo očitno predstavili le še kot kvintet. Če so se pred leti pojavljali v številčno večji zasedbi, ki je z dodatno pihalno sekcijo štela tudi do devet članov, so se Zaklonišče prepeva tokrat – z izjemo glasbenega gosta Tomaža Rožanca na klavirski harmoniki – na odru Orta predstavili v klasični rockerski postavi. Poleg Aliča na vokalih je na basu po nekaj letih premora ponovno zraven soustanovitelj skupine legendarni Mićo Muriqui(sicer Mitja Marussig), lik na katerem je skupina pred več kot desetletjem postavila osnutke svojih največjih uspešnic, akustično kitaro igra Miha Jerovec, klavir in saksofon Peter Baroš, na bobnih pa se jim je po desetih letih prav tako ponovno pridružil Uroš Buh, ki je vmes zgradil uspešno solo kariero kot pevec in kitarist v skupini ReLight. 
 
Po omenjenih otvoritvenih komadih smo nato kmalu lahko slišali tudi večino njihovih hitov, od spotovskih Odoh majko u rokere, Prokleta je duša slovenska, pa do komada, ki so ga pred leti posneli skupaj z legendarnimi Zabranjeno pušenje, Idol. Za konec rednega dela koncerta so zaigrali še močno spremenjeno ‘himno’ kosovskega bojevnika Miće Muriquija, ki so ji tokrat nadeli nekoliko bolj teksaški pridih, za kar si je omenjeni lik v vlogi basista nadel še kavbojski klobuk. S pomočjo ovacij publike se niti niso trudili oditi z majhnega odra v Ortu, ter so kar takoj postregli še z obveznim bisom s komadom U zdravlje tebi, ter nato ravno pravi čas zaključili tik pred ‘policijsko uro nastopanja’ ob polnoči. 
 
Prijetno koncertno izkušnjo, kjer poslušalcu kljub zvrsti muzike naslednji dan ne odzvanja v ušesnih bobenčkih, nameravajo Zaklonišče prepeva v bodoče prenesti v več slovenskih mest, za začetek pa jih 18. maja v Križankah čaka otvoritev koncerta legendarni Riblji Čorbi!